Skip to main content

Αθήνα, Πρωτεύουσα πολιτισμού, αθλητισμού και τουρισμού

Mια νέα οικονομία αναπτύσσεται με τις πόλεις στην πρωτοπορία, αυτή της αναψυχής και της διασκέδασης. Ο τουρισμός όλο και περισσότερο γίνεται υπόθεση των πόλεων. Προκειμένου να ανταποκριθούν στον τουριστικό ανταγωνισμό οι πόλεις δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην πολεοδομία, την αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό τους. Στο επίπεδο των πόλεων είναι επίσης ευκολότερη η άσκηση περιβαλλοντικής πολιτικής. Στην περίοδο των αλλαγών που ζούμε οι πόλεις αποκτούν ταυτότητα. Ήδη πολλές ευρωπαϊκές πόλεις που μόλις λίγα χρόνια πριν θεωρούταν παρηκμασμένες, σήμερα αναζωογονούνται. Η διπλωματία των πόλεων διευκολύνεται στην εποχή της επικοινωνίας. Οι μητροπόλεις του κόσμου θα διαδραματίσουν εκ των πραγμάτων αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των διεθνών εξελίξεων.

Η στρατηγική της πόλης μας βλέποντας το μέλλον, πρέπει είναι η υλοποίηση δράσεων, οι οποίες ενισχύουν τη θέση της Αθήνας στο παγκόσμιο στερέωμα ως Πόλης με ευρωπαϊκές και διεθνείς συμμαχίες, ως Πόλης που εντάσσεται και δρα μέσα σε ένα διεθνές σύστημα Διπλωματίας των Πόλεων, ως Πόλης με ιδιαίτερα πλούσιο πολιτισμό, ως Πόλης που συγχρόνως αναδεικνύεται ως ιδανικός τουριστικός προορισμός 12 μήνες τον χρόνο.

Επίκεντρο αυτής της στρατηγικής, είναι η ανάπτυξη νέων και καινοτόμων πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της κεντρικής θέσης της Αθήνας, για την αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης, αλλά και για την ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος με στόχευση κυρίως στην ποιότητα των επισκεπτών. Όπως επίσης και η ενεργοποίηση του εργαλείου της Διπλωματίας των Πόλεων που επί τόσα χρόνια έχει παραμείνει στο συρτάρι χωρίς να αξιοποιηθεί προς όφελος της πόλης. Διπλωματία που μπορεί να αποφέρει οικονομικά, πολιτικά και τουριστικά οφέλη όσο και οφέλη σε ζητήματα επιστροφής πολιτιστικής κληρονομιάς, όπου το κυριότερο ζητούμενο για την Αθήνα δεν είναι άλλο από την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον γενέθλιο τόπο τους.

Ήρθε η ώρα η Αθήνα να αποκτήσει ξανά τη χαμένη αίγλη της, ο πολιτισμός της να αποτελέσει πάλι σημείο αναφοράς για τους δημότες και τους επισκέπτες της, αλλά και οι προσφερόμενες τουριστικές υπηρεσίες να οδηγήσουν σε βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη την πόλη.

Παράλληλα στόχος μας να δώσουμε στους πολίτες κάθε ηλικίας τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τις θετικές επιδράσεις του Αθλητισμού. Η στρατηγική που θα αναπτυχθεί για την πόλη της Αθήνας είναι η δημιουργία νέων Χώρων Άθλησης σε κάθε Γειτονιά, οι Διοργανώσεις Αθλητικών Εκδηλώσεων και Προγραμμάτων Εκγύμνασης, η δημιουργία Συνεργασιών με γνώμονα τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός αποτελεί σημαντικό παράγοντα της καθημερινής μας ζωής, ο οποίος προσφέρει σωματική και πνευματική ανάταση, προσφέρει μια ευεργετική διέξοδο για τους νέους, ενώ η φιλοξενία και η διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων συνιστά και σημαντικό παράγοντα προβολής της πόλης στο εξωτερικό.

Διπλωματία των Πόλεων

Η παγκοσμιοποίηση και οι γενικότερες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές που επιφέρει στις σύγχρονες κοινωνίες η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, της πληροφορικής και της επικοινωνίας, έχουν αναδείξει τις Πόλεις σε ουσιαστικούς παράγοντες της διεθνούς αναπτυξιακής διαδικασίας. Ειδικότερα, οι Πόλεις που είναι πρωτεύουσες χωρών με κομβικό ρόλο στο διεθνές προσκήνιο μετατρέπονται σταθερά σε μητροπόλεις που παράγουν τεχνογνωσία, πλούτο, καινοτομία και θέσεις απασχόλησης. Η ηγεσία στις Πόλεις αυτές επιδιώκει τη δημιουργία δεσμών συνεργασίας με αντίστοιχες Πόλεις, στοχεύοντας στη μεγέθυνση της δύναμής τους μέσω της Διπλωματίας των Πόλεων.

Ιδιαίτερα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει αναγνωριστεί σε μεγάλο βαθμό η σημασία του ρόλου των Πόλεων και συγκεκριμένα των Τοπικών Αρχών στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στις Πόλεις αυτές, η συνεργασία μεταξύ Τοπικών Αρχών έχει λάβει αυξητικές διαστάσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Συγκεκριμένα, οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες έχουν οδηγήσει σε μια νέα διάσταση το φαινόμενο αυτό, εφόσον η δημιουργία τέτοιων δεσμών συνεργασίας έχει αναδειχθεί σε ουσιαστικό παράγοντα για την επίτευξη των στόχων της συνοχής, της ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Οι στρατηγικές συμμαχίες δίνουν τη δυνατότητα στις Πόλεις να μοιράζονται γνώσεις, εμπειρία, ικανότητες, ακόμα και πόρους σε ορισμένες περιπτώσεις. Η προσέγγιση αυτή υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό την καινοτομία και την ενίσχυση της τεχνογνωσίας σε θέματα που άπτονται της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μια ιδέα στην κατεύθυνση αυτή είναι η υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με τις πρωτεύουσες πόλεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Πόλη της Αθήνας μοιράζεται μαζί τους πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Είναι δεδομένη η συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού, στις ανταλλαγές αντιπροσωπειών και επισκέψεων, όπως και στις συμπράξεις σε άλλους τομείς. Με την υπογραφή του Συμφώνου, δημιουργείται το κατάλληλο περιβάλλον για μια διπλωματία στρατηγικών συμμαχιών μεταξύ πρωτευουσών πόλεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Εξίσου σημαντικής στρατηγικής σημασίας για την Αθήνα είναι η υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας, ή επικαιροποίησης προηγούμενου, με επιλεγμένες πόλεις, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε σημεία διεθνούς αναφοράς είτε λόγω ιστορικής παράδοσης, είτε λόγω πολιτισμού, είτε λόγω τουρισμού, είτε λόγω δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή. Τέτοιες πόλεις είναι πρωτεύουσες χωρών της Μεσογείου (Μαρόκο, Τύνιδα, Κάιρο κ.ά.), πόλεις από Αυστραλία (Σίδνεϋ, Μελβούρνη), από Ασία (Πεκίνο, Τόκυο, Νέο Δελχί κ.ά.), από Αφρική (Γιοχάνεσμπουργκ, Λάγκος κ.ά.), και βέβαια πόλεις από την Αμερικανική ήπειρο (Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Ρίο ντε Τζανέιρο κ.ά.). Κεντρικό στοιχείο της προώθησης αυτών των συμπράξεων είναι να οριοθετηθούν τα κομβικά στοιχεία συνεργασίας, όπως η ιστορική σημαντικότητα, η παράδοση σε επίπεδο πολιτισμού, σε επίπεδο τουρισμού κ.ά., αντικείμενα που αποτελούν κοινούς στόχους και για τις δύο πόλεις. Το Σύμφωνο Συνεργασίας δημιουργεί προϋποθέσεις για κοινές εκδηλώσεις στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού, στις ανταλλαγές αντιπροσωπειών και επισκέψεων, όπως και στις συμπράξεις σε άλλους τομείς.

 

Σε συνέχεια της παράδοσης των αδελφοποιήσεων μεταξύ πόλεων, η δημιουργία Δικτύων Πόλεων, αναπτύχθηκε κατά τη δεκαετία του 1990, οπότε και λήφθηκαν οι αποφάσεις σχετικά με την πορεία εξέλιξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια οικονομική και νομισματική ένωση. Αυτές οι ουσιαστικές εξελίξεις στην Ευρώπη έφεραν αντιμέτωπες τις Πόλεις με νέες προκλήσεις, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, αλλά και τη δυνατότητα χρηματοδότησης από την Ε.Ε. Ουσιαστικά οδήγησαν τις πόλεις της Ευρώπης πιο κοντά στη συνειδητοποίηση της ανάγκης να δημιουργηθούν πολυάριθμα και πολυμερή δίκτυα συνεργασίας.

Η εξέλιξή τους κατά τα τελευταία χρόνια συνδέεται άμεσα και με την έντονη δραστηριοποίηση των Δικτύων Πόλεων στο πλαίσιο του λεγόμενου “lobbying”. Τα ευρωπαϊκά Δίκτυα Πόλεων συνιστούν απαραίτητο βήμα για την προώθηση των συμφερόντων και στόχων των πόλεων ενώπιον των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. και για τον λόγο αυτό θεωρούνται από πολλούς ως σημαντικές ομάδες πίεσης. Αντίστοιχης σημασίας είναι και η υπογραφή προγραμματικής συνεργασίας με συγκεκριμένους διεθνείς οργανισμούς επιδιώκοντας τη δημιουργία επαφών και μεταφοράς εμπειρίας και τεχνογνωσίας στον Δήμο της Αθήνας σε τομείς που αποτελούν προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής.

 

Η προώθηση από τον Δήμο της Αθήνας της υπογραφής Προγραμματικής Συμφωνίας με Διεθνείς Οργανισμούς και η ανάδειξη της πόλης της Αθήνας σε σημείο διεθνούς αναφοράς. Η προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει σειρά από αρχές και στόχους συνεργασίας, αλλά και συγκεκριμένες δράσεις για υλοποίηση, όπως και ανάπτυξη επαφών με τους Διεθνείς Οργανισμούς. Κορυφαία παραδείγματα διεθνών οργανισμών για τέτοιου είδους συνεργασία είναι π.χ. ο Παγκόσμιος Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, το InternationalCouncilofMonumentsandSites (ICOMOS), κ.ά.

Πολιτισμός

Η ενασχόληση με τον πολιτισμό έχει λάβει αυξητικές διαστάσεις τις τελευταίες δεκαετίες για τις τοπικές αρχές και στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, που κύριο αντικείμενο δραστηριότητάς τους είναι ο πολιτισμός. Όλη αυτή η πολιτιστική δραστηριότητα από την πλευρά του Δήμου συμβάλλει αφενός στη δημιουργία δεσμών συνεργασίας της Δημοτικής Αρχής με τους πολιτιστικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην πόλη, αφετέρου δε στην ανάδειξη του Πολιτισμού σε ουσιαστικό παράγοντα για την επίτευξη της επιθυμητής κοινωνικής ανάπτυξης στην Πόλη.

Η ενότητα του πολιτισμού στο Πρόγραμμά μας εστιάζει ιδίως στα παρακάτω θεματικά αντικείμενα:

Στην ανάδειξη των στοιχείων του Πολιτισμού που ενυπάρχουν στην καθημερινή ζωή του Πολίτη της Αθήνας.

Στην επίσκεψιμότητα των Μουσείων της Αθήνας από τους πολίτες της.

Στη γνωριμία με τις Εικαστικές Τέχνες και το Θέατρο στην Αθήνα.

Στον εμπλουτισμό των γνώσεών μας από τις Βιβλιοθήκες της Αθήνας.

Στη συμμετοχή των Αθηναίων στις Εκδηλώσεις και τις Εκθέσεις της Πόλης.

Στην επαφή με τη διαπολιτισμικότητα που διαθέτει η Πόλη της Αθήνας.

 

Με τα έξι αυτά θεματικά αντικείμενα θέλουμε να αναδείξουμε το γεγονός ότι οι Πόλεις που έχουν πολιτιστικό απόθεμα, πρέπει αυτό να γίνεται στοιχείο της καθημερινότητας των πολιτών τους και ευθύνη για τη Δημοτική Αρχή.

 

Η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων είναι η βάση όλου του προγράμματος και η αρχή για να μπει πραγματικά ο πολιτισμός στην καθημερινότητά μας. Σήμερα, η αλήθεια είναι ότι παρατηρείται ένα κατακερματισμένο δίκτυο, καθώς η υλοποίηση του έργου είναι ημιτελής και έχει πραγματοποιηθεί μόνο σε ορισμένα κομμάτια επί του συνόλου. Η ολοκλήρωση των έργων συνεπάγεται και πραγματική ενοποίηση. Οι θετικές συνέπειες της Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων είναι προφανείς:Αναδεικνύεται στο μέγιστο ο πλούτος των πολιτιστικών μας μνημείων και η μοναδικότητα της πόλης μας, ο Αθηναίος πολίτης νιώθει ξανά υπερήφανος για την πόλη του και έχει την ευκαιρία να βιώνει τα χνάρια της ιστορίας και του πολιτισμού μας, μέσα στην καθημερινότητά του και ασφαλώς ενισχύεται σημαντικά και αποκτά νέα ώθηση ο τουρισμός στην πόλη μας.

 

Η ανάδειξη του αρχιτεκτονικού πλούτου που διαθέτει η πόλη της Αθήνας και ειδικά στο Κέντρο της και η προώθηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Χάρτη, από ειδικούς επιστήμονες και με συγκεκριμένες δράσεις αποτελεί προτεραιότητα της δικής μας δημοτικής Αρχής.

Σημαντική καταγραφή των κτηρίων αυτών έχει γίνει από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού το 2008. Αξιοποιώντας το υλικό αυτό και αντιμετωπίζοντας τα κτήρια αυτά ως σημαντικό πολιτιστικό στοιχείο της πόλης περιλαμβάνουμε στο πρόγραμμά μας την αναζήτηση κονδυλίων από Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Τελικός στόχος είναι να αναδείξουμε τα 20 κτήρια με την πιο σημαντική αρχιτεκτονική ιστορία στην Αθήνα, όπως π.χ. το Οφθαλμιατρείο, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Αρσάκειο κ.ά.

 

Ο Πλάτων σε πρόσφατη μελέτη του παγκόσμιας εμβέλειας εκπαιδευτικό και ερευνητικό ίδρυμα ΜΙΤ ανακηρύχθηκε ως η δεύτερη διασημότερη προσωπικότητα της παγκόσμιας ιστορίας (την πρώτη θέση κατέλαβε ο Αριστοτέλης!). Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, η Ακαδημία Πλάτωνος θα ήταν τόπος διεθνούς προσκυνήματος -στην Αθήνα, σχεδόν αγνοούν την ύπαρξή της ακόμα και οι Αθηναίοι… Η ανάδειξη της Ακαδημίας Πλάτωνος θα έχει τεράστια επίδραση στην αναγνωρισιμότητα της Αθήνας. Επιπλέον πέρα από τα μουσεία και τους διάσημους αρχαιολογικούς χώρους πρέπει να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν παραμελημένα και παραγνωρισμένα ιστορικά τοπία παγκόσμιας εμβέλειας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το αναξιοποίητο τρίγωνο «Κεραμεικού - Μεταξουργείου - Ακαδημίας Πλάτωνος». Μέσα από την εκμετάλλευση των νέων ανασκαφικών ανακαλύψεων (όπως τα ευρήματα για το Δημόσιο Σήμα στην οδό Μυκάλης) και σε συνεργασία με τους δραστήριους τοπικούς συλλόγους να ενοποιηθούν αυτοί οι χώροι του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας και να ενταχθούν στην καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών, όπου μέσα από μια μοναδική διαδρομή θα έρχονται σε επαφή μετην ένδοξη ιστορική μνήμη χιλιάδων ετών. Ιδιαίτερα δε, ο χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος, σχεδιάζουμε να μετατραπεί σε πολιτισμικό πάρκο ολόκληρης της Αθήνας και από εκεί ολόκληρης της Ευρώπης. Είναι ο χώρος στον οποίο γεννήθηκε η φιλοσοφία. Θα έπρεπε εδώ να έρχονται φοιτητές από φιλοσοφικές σχολές όλου του κόσμου, να κάνουν ετήσια συνέδρια, να ανταλλάσσουν απόψεις, να οργανώνουν διακεκριμένες σχολικές εκδρομές για να ορκίζονται οι φοιτητές τους σε αυτόν τον χώρο. Με τον τρόπο αυτό να βάλουμε ξανά την Αθήνα και την Ελλάδα στο επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

 

Δυστυχώς σήμερα στην πόλη που δημιουργήθηκε το θέατρο δεν υπάρχει θεατρική σκηνή που να ανήκει αποκλειστικά στους Αθηναίους. Δεν υπάρχει Δημοτικό Θέατρο της Αθήνας. Η δική μας δέσμευση είναι η Ίδρυση Δημοτικού Θεάτρου και στέγασή του σε μόνιμη στέγη, όπου θα δίνεται εργασία και βήμα έκφρασης αποκλειστικά σε νέους ηθοποιούς, σκηνοθέτες και τεχνικούς. Επιπλέον θα επιλεγούν χώροι και σημεία στην πόλη όπου θα έχουν την ευκαιρία πολίτες με καλλιτεχνικές ανησυχίες και οργανωμένες ομάδες ατόμων, κατά κανόνα ερασιτεχνών, να αναδείξουν το ταλέντο τους, να εκφραστούν και να έρθουν σε επαφή με την πιο άμεση μορφή θεάτρου της εποχής μας: το θέατρο δρόμου.

 

Θεωρούμε πολύ σημαντικό να αναπτύξουμε μια ενιαία βιβλιοθήκη σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, να δημιουργήσουμε βιβλιοθήκες στα άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα, να τις διασυνδέσουμε με τις υπάρχουσες σχολικές βιβλιοθήκες και να αναπτύξουμε νέες σε ακόμα περισσότερα σχολεία. Η πληροφόρηση και η γνώση ιδιαίτερα στον τομέα της πληροφοριακής παιδείας εδράζονται στη γέφυρα βιβλιοθηκών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε πλαίσιο συνεργασίας με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας όλων των βαθμίδων, τις ερευνητικές εργασίες, την αξιοποίηση των πηγών κ.ά. Η Δημοτική Κεντρική Βιβλιοθήκη, ως πολυεργαλείο γνώσης, θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανικό «στέκι» για τους εφήβους, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους νέους επαγγελματίες, τους ανέργους και όλους τους χρήστες της βιβλιοθήκης, με ποιοτικές υπηρεσίες που δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη και έκφραση της δημιουργικότητας, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, σε ποικίλες δράσεις που αναπτύσσονται και υλοποιούνται με στόχο την προώθηση της άτυπης μάθησης, της καινοτομίας και της κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα η δημιουργία νέων σχολικών βιβλιοθηκών αποτελεί το βήμα για τη διάδοση του θεσμού αυτού στην Ελλάδα και την εδραίωση των σχολικών βιβλιοθηκών ως ένα αναπόσπαστο τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, το οποίο συμπληρώνει και ενισχύει τη διδασκαλία μέσα στην τάξη. Σκοπός μας είναι οι σχολικές βιβλιοθήκες να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο στην εξοικείωση των μαθητών με την αναζήτηση της πληροφορίας και σε άλλα μέσα εκτός των σχολικών εγχειριδίων.

 

Ο Κινηματογράφος, ήταν πάντα ένα ζωντανό κομμάτι του Αθηναϊκού Λαϊκού Πολιτισμού. Ειδικά οι θερινοί κινηματογράφοι αποτελούν στοιχείο της ταυτότητας της Αθήνας και είναι συνυφασμένοι με τον αθηναϊκό τρόπο ζωής. Η ανάδειξη και στήριξη του πιο παραδοσιακού πολιτιστικού θεσμού της Αθήνας που είναι οι θερινοί κινηματογράφοι είναι υποχρέωσή μας. Είναι λυπηρό να κλείνουν θερινοί κινηματογράφοι στο κέντρο της Αθήνας. Επιλογή μας είναι η η παροχή κινήτρων και θεμιτών διευκολύνσεων στους ιδιωτικούς θερινούς κινηματογράφους. Είναι αναγκαίο πέρα από την ενίσχυσή τους και την προστασία τους να υλοποιηθούν δράσεις προώθησης και προβολής τους για τουριστικούς σκοπούς.

Τα οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει η πόλη από την προσέλκυση αξιόλογων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών από το εξωτερικό είναι τεράστια. Αρκεί να συσταθεί ένα γραφείο με αποκλειστικό αντικείμενο την προσέλκυση διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών στην πόλη μας, την ενημέρωση των υποψήφιων παραγωγών για τις δυνατότητες, τις υποδομές, τα αξιοθέατα και τις ομορφιές που προσφέρει η Αθήνα.

 

Η διοργάνωση πολιτιστικών προγραμμάτων για όλους τους πολίτες στις περιφερειακές πλατείες στις γειτονιές της πόλης, όπως η υλοποίηση σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η αξιοποίηση των πολιτιστικών κέντρων για τη διοργάνωση συζητήσεων για καλλιτεχνικά θέματα, μουσικές συναυλίες, πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων και παράδοση μαθημάτων σχεδίου, γλυπτικής, φωτογραφίας κ.ά. Με τον τρόπο αυτό προσφέρεται στους κατοίκους της πόλης η δυνατότητα συμμετοχής σε ποικιλία δράσεων πολιτιστικού ενδιαφέροντος θέτοντάς τη ως κύριο τρόπο ψυχαγωγίας και απασχόλησης για μικρούς και μεγάλους.

Τουρισμός

Ο τουρισμός αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης και η τουριστική οικονομία και δραστηριότητα είναι μια αποφασιστική παράμετρος για την ενδυνάμωση της τοπικής, αλλά και της εθνικής οικονομίας, όπως και για την ανάπτυξη ενός Μητροπολιτικού Κέντρου, όπως είναι η Πόλη των Αθηνών. Οι θετικές επιδράσεις του τουρισμού συνδέονται με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων της οικονομίας και της κοινωνίας.

Στόχος μας είναι η Αθήνα να γίνει ελκυστικός τουριστικός προορισμός 12 μήνες τον χρόνο, ένας ευρωπαϊκός μητροπολιτικός προορισμός με διεθνή και εθνική ακτινοβολία. Σύνθημά μας είναι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και όχι ο τουρισμός με κάθε κόστος.

Για μια πόλη με την ιστορία, τα αξιοθέατα, το κλίμα, τις ξενοδοχειακές υποδομές, τις δυνατότητες ψυχαγωγίας και τη γαστρονομία της Αθήνας, ο τουρισμός θα έπρεπε να αποτελεί το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Το ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουμε καταφέρει να εξαντλήσουμε τα περιθώρια επιτυχίας που έχουμε βάσει των προδιαγραφών της πόλης, σημαίνει ότι κάποια πράγματα γίνονται συστηματικά λάθος -και σίγουρα ένα από αυτά είναι η προβολή της πόλης.

Η συμμετοχή της Πόλης της Αθήνας σε Διεθνή Συνέδρια και Διεθνείς Εκθέσεις για τον Τουρισμό, στοχεύοντας στην ανάδειξη της πόλης ως ιδανικού τουριστικού προορισμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

 

Ορισμένες ιδέες που μπορούν να υλοποιηθούν σχετικά εύκολα αλλά η θετική τους επίδραση στην τουριστική ανάπτυξη και οργάνωση της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού είναι:

 • Δημιουργία του Αθηναϊκού Οργανισμού Τουρισμού (ΑΟΤ) στα πρότυπα του ΕΟΤ με αποκλειστικό αντικείμενο της τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Αθήνας καθώς και της προσέλκυσης τουριστών.

 • Ενημερωτικά κιόσκια για τους τουρίστες, κάποια από τα οποία ήδη υπάρχουν, όμως παραμένουν κλειστά, όπως στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, εξαιτίας της αμέλειας της παρούσας δημοτικής αρχής.

 • Καλύτερη και πιο κατανοητή οδοσήμανση στο ιστορικό κέντρο.

 • Καθορισμός χώρων επιβίβασης ταξί.

 • Διευρυμένο ωράριο των Δημοτικών Μουσείων και της Δημοτικής Πινακοθήκης και διανομή δωρεάν ενιαίου εισιτηρίου στους ξένους επισκέπτες στις πύλες εισόδου της πόλης, μαζί με ενημερωτικό υλικό.

 • Ριζική αναμόρφωση της ιστοσελίδας του Δήμου της Αθήνας, καθώς η σημερινή της μορφή είναι πεπαλαιωμένη. Ενσωμάτωση όλων των απαραίτητων πληροφοριών που χρειάζεται ο επισκέπτης, απλοποίηση στην πλοήγηση στην ιστοσελίδα, έξυπνες ιδέες για να εξερευνήσουμε την πόλη κ.λπ.

 • Κατασκευή application για κινητά και tablet με τίτλο AthensOfficialGuideApp., όπου θα υπάρχουν όλες οι πληροφορίες που χρειάζεται ο επισκέπτης της Αθήνας, σωστά οργανωμένες.

 

Παράλληλα σχεδιάζουμε την έκδοση Τουριστικής Εκπτωτικής Κάρτας «AthensCard» με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους αλλά και στα καταστήματα της πόλης. Ο Δήμος θα έχει επίσης ένα μέρος τον εσόδων από τις πωλήσεις της «AthensCard». Στον επισκέπτη που θα προμηθεύεται την κάρτα θα παρέχεται έκπτωση ή δωρεάν είσοδος για τα αξιοθέατα της πόλης μας, τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους αλλά μετά και από συμφωνία με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων με τουριστικά είδη, εστίασης, καφέ, καθώς και με τις εταιρείες τουριστικών λεωφορείων, με τα τουριστικά πρακτορεία κ.ά. Για τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες που συμπράττουν, το όφελος θα προκύπτει από την αύξηση του οικονομικού κύκλου τους.

Αυτή η ενέργεια μπορεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), τους συλλόγους επαγγελματιών, όπως και με τους καταστηματάρχες με τουριστικά είδη, με τα εστιατόρια, με τις καφετέριες, με τις εταιρείες τουριστικών λεωφορείων, με τα τουριστικά πρακτορεία κ.ά. Επίσης στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με τις διοικήσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που δραστηριοποιούνται στην Αττική είναι δυνατό η κάρτα να παρέχει και εκπτωτικό εισιτήριο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

 

Η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού στην πόλη της Αθήνας μπορεί να επιτευχθεί με ένα ειδικό πρόγραμμα φιλοξενίας που θα επικεντρώνεται στους νέους με την αξιοποίηση του θεσμού των YouthHostel. Αξιοποιώντας κτήρια στο κέντρο της πόλης που είναι προσωρινά κλειστά και μπορούν να μετατραπούν με την υποστήριξη της Δημοτικής Αρχής ή και συμπράττοντας με τον ιδιωτικό τομέα σε χώρους φιλοξενίας νέων. Αυτό θα ενίσχυε τις δυνατότητες προσέλκυσης νέων σε συνδυασμό με ένα ειδικό εκπτωτικό πακέτο τιμών από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Νέοι από το εσωτερικό, αλλά και από το εξωτερικό μπορούν να κάνουν χρήση των δυνατοτήτων αυτών για να γνωρίσουν την πρωτεύουσα πόλη της χώρας και το βασικό σημείο αναφοράς του πολιτισμού τους.

 

Θέλουμε την Αθήνα πρωταγωνίστρια στη σύγχρονη μορφή τουρισμού: τον «δημιουργικό τουρισμό» (CreativeTourism). Μια μορφή τουριστικής εμπειρίας που στηρίζεται στην ιδέα της αλληλεπίδρασης του τουρίστα με την πόλη που επισκέπτεται, με τη ζωντανή της κουλτούρα, με τους ανθρώπους του τόπου, με την εν γένει καθημερινότητά της. Η ανάπτυξη του δημιουργικού τουρισμού προσφέρει δυνατότητες δημιουργίας νέων προϊόντων και υπηρεσιών στο σύνολο της πολιτιστικής βιομηχανίας (τέχνες, χειροτεχνία, γαστρονομία, νέες τεχνολογίες κτλ), που συνεπάγονται και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στα πλαίσια αυτά έχουμε ήδη μελετήσει την Ένταξη της Αθήνας στο θεσμό του «Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων» (CreativeCitiesNetwork) της Unesco. Πρόκειται για μία καινοτόμα πρωτοβουλία της Unesco. Η έννοια της «δημιουργικής πόλης» στηρίζεται στην παραδοχή ότι η δημιουργικότητα αποτελεί εγγενές και αναπόσπαστο χαρακτηριστικό των σύγχρονων πόλεων. Στη σύγχρονη οικονομία, η επιβίωση και η ανάπτυξη των πόλεων εξαρτάται σημαντικά από την αύξηση της δημιουργικότητας και τη δυνατότητά της για διαρκή καινοτομία.

Με βάση τα παραπάνω, η Unesco προχώρησε τον Οκτώβριο του 2004 στη δημιουργία του «Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων» (CreativeCitiesNetwork) με σκοπό την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη των πόλεων των αναπτυγμένου και αναπτυσσόμενων χωρών. Οι πόλεις που συμμετέχουν στο δίκτυο στοχεύουν στην ανάπτυξη του δημιουργικού τους χαρακτήρα.

Το δίκτυο παρέχει σε κάθε πόλη τη δυνατότητα συμμετοχής σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες της δημιουργικής οικονομίας:

 

 • Λογοτεχνία

 • Κινηματογράφος

 • Μουσική

 • Χειροτεχνία και Λαϊκή Τέχνη

 • Design

 • Media Arts

 • Γαστρονομία

 

Εντός του 2019 είναι προγραμματισμένο να ανοίξει η επόμενη πρόσκληση υποβολής αιτήσεων. Η Αθήνα πρέπει να προετοιμάσει το φάκελο υποψηφιότητας για ένταξη στο δίκτυο στους πρώτους μήνες ζωής της νέας δημοτικής Αρχής. Η απόφαση σε πια κατηγορία θα συμμετέχει η Αθήνα μπορεί να αποφασιστεί από τους ίδιους του Αθηναίους πολίτες μέσω τοπικών δημοψηφισμάτων στα Διαμερίσματα αφού πρώτα μελετηθούν και παρουσιαστούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Αθήνας σε όλες τις κατηγορίες.

 

Ο συνεδριακός τουρισμός είναι µία από τις μορφές τουρισμού με μεγάλη ανάπτυξη διεθνώς, δεδομένου ότι αποτελεί και µία από τις πλέον προσοδοφόρες εναλλακτικές μορφές του. Με την προσπάθεια αυτή ενισχύεται και η τουριστική έλξη της Αθήνας ως αυτόνομου προορισμού αστικού τουρισμού σύντομης διάρκειας (citybreak). Με τις ενέργειες αυτές ενδυναμώνεται επίσης και η ανάπτυξη άλλων μορφών τουρισμού, που είναι λιγότερο διαδεδομένες, όπως ο ιατρικός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας και τα κέντρα αποκατάστασης, τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα και η τουριστική κατοικία. Από την δημοτική μας Αρχή θα εκπονηθεί πρόγραμμα που θα προωθεί την Αθήνα ως Πόλης Προορισμού Τουρισμού. Συγκεκριμένα, θα υλοποιηθεί ειδική εκστρατεία ενημέρωσης, που θα ενισχύει την προώθηση νέων μορφών τουρισμού που μπορεί να αναπτύξει και να εξελίξει η Πόλη, που προωθεί την Αθήνα ως πόλη προορισμού τουρισμού και ειδικότερα ως πόλη για MICE (MeetingsIncentivesConferencesExhibitions).

 

Στην Αθήνα έχουν γεννηθεί και ζήσει σημαντικοί άνθρωποι της τέχνης, του πολιτισμού, του πνεύματος και του αθλητισμού. Πολλοί επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι θα ενδιαφέρονταν να δουν από κοντά το σπίτι που ζούσε η Μαρία Κάλλας ή την οικία όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο ποιητής Κωστής Παλαμάς. Οι οικίες σημαντικών ανθρώπων που έζησαν στην Αθήνα μπορεί να αποτελέσουν πόλους έλξης για τους επισκέπτες της πόλης αλλά και για τους ίδιους τους πολίτες της Αθήνας. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι η ανακαίνιση των οικιών αυτών. Το πρόγραμμά μας προβλέπει την επιλογή 100 σε πρώτη φάση οικιών, των οποίων οι προσόψεις θα ανακαινιστούν με την υποστήριξη του Δήμου αλλά και με συνεργασία κρατικών φορέων, μεγάλων πολιτιστικών ιδρυμάτων και χορηγών. Επίσης θα γίνει με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων η ενιαία σηματοδότηση, στα πρότυπα του προγράμματος “LondonsBluePlaques που εφαρμόζει το Λονδίνο, όσο περισσότερων ιστορικών οικιών στην πόλη της Αθήνας.

 

Μια πολύ καινούργια ιδέα που εστιάζει στην επικοινωνία της σύγχρονης τέχνης σε μία πόλη με τους καλλιτέχνες και το κοινό άλλων χωρών έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε ορισμένες πόλεις του εξωτερικού είναι το ArtBus. Πρόκειται για την μετατροπή ενός λεωφορείου σ’ ένα έργο τέχνης, ένα όχημα διάδοσης της σύγχρονης τέχνης στο ευρύ κοινό – ανεξαρτήτως ηλικίας ή μορφωτικού επιπέδου, αλλά και επικοινωνίας με τους επισκέπτες της πόλης. Σε λεωφορείο του ΟΑΣΑ ή τουριστικό λεωφορείο, αφαιρούνται τα αποσπώμενα στοιχεία του εσωτερικού του και ένας εικαστικός καλλιτέχνης το διαμορφώνει σε έργο τέχνης (π.χ. το εσωτερικό του λεωφορείου γίνεται αυλή σπιτιού, σαλόνι, συνοικία, ζωολογικός ή ό,τι άλλο φανταστεί ο καλλιτέχνης) με ειδική πρόβλεψη για τη φιλοξενία επιβατών, χωρίς να θίγεται ο χαρακτήρας του έργου τέχνης. Η όλη εγκατάσταση ολοκληρώνεται με την προσθήκη της αντίστοιχης μουσικής ή ηχητικής επένδυσης. Στη συνέχεια, χαράσσονται ειδικές θεματικές διαδρομές (δρομολόγια) εντός της Αθήνας (πχ «Κέντρο» με διαδρομή σε κεντρικούς και μη δρόμους της πόλης και παράλληλη ηχητική επένδυση το πρόγραμμα του Αθήνα 9,84 ή το ίδιο για παιδιά με ηχητική επένδυση ιστορίες και θρύλους της Αθήνας – αθηναϊκά παραμύθια). Έτσι, το τελικό προϊόν προκύπτει από το συνδυασμό διαφορετικές μορφών τέχνης (εικαστικά, μουσική, λόγος), οι οποίες βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση με το εξωτερικό περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο, ο επιβάτης βιώνει μία μοναδική εμπειρία καθώς γίνεται μέρος ενός έργου τέχνης εν κινήσει σε διαρκή αλληλεπίδραση με το αστικό περιβάλλον.

Στόχος είναι κάθε χρόνο να κυκλοφορεί και ένα καινούργιο ArtBus, φιλοτεχνημένο από διαφορετικούς κάθε φορά καλλιτέχνες με έμφαση στη νέα γενιά. Το πρόγραμμα ArtBus μπορεί να προσελκύσει χρηματοδότηση τόσο από κρατικούς φορείς όσο και από ιδιώτες.

Αθλητισμός

Η Παράταξή μας έχεις εκπονήσει ένα εκτεταμένο Πρόγραμμα Δράσης για τη φροντίδα των υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων Χώρων για τη δημιουργία νέων χώρων αναψυχής και άθλησης, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Με βάση το όραμά μας για τη διοργάνωση και την καθιέρωση Αθλητικών Εκδηλώσεων και Προγραμμάτων Εκγύμνασης, και μέσα από την υλοποίηση συνεργασιών με αθλητικούς φορείς με επιδίωξη την επαφή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών και παιδιών με τον αθλητισμό. Βασική μας επιδίωξη είναι η βελτίωση της Δημόσιας Υγείας, μέσω της σωματικής άσκησης και η ενίσχυση του ρόλου του αθλητισμού σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής των πολιτών για την βελτίωση της φυσικής και πνευματικής τους κατάστασης.

Στο Δήμο Αθηναίων λειτουργούν Κολυμβητήρια, Γήπεδα Ανοικτού Τύπου, Κλειστά Γυμναστήρια και Κλειστά Γήπεδα. Από αυτά, τα υπαίθρια γήπεδα βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση και έχουν ανάγκη συντήρησης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονται ενίσχυση ή/και περίφραξη. Επίσης στα κλειστά γυμναστήρια δεν λειτουργούν τα 3/4 των οργάνων εξαιτίας έλλειψης ανταλλακτικών. Η σωστή συντήρηση και βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών και η ανεύρεση ανταλλακτικών για την επαναλειτουργία οργάνων εκγύμνασης που υπάρχουν και εξαιτίας της άσχημης κατάστασής τους είναι επιτακτική ανάγκη. Παράλληλα, η καταγραφή των περιοχών της πόλης που υστερούν πολύ σε υποδομές και η προσπάθεια ανέγερσης νέων. Επιπλέον μπορούν να αξιοποιηθούν δημοτικά κτήρια για τη δημιουργία πολυχώρων εκγύμνασης, όπου το πρόγραμμα διαρκεί 45 λεπτά και μπορούν να το παρακολουθήσουν κάτοικοι του δήμου. Οποιαδήποτε ώρα και αν πάνε μπορούν να αθληθούν, αφού το πρόγραμμα είναι συνεχόμενο με μόνο όριο τον αριθμό των ατόμων στην αίθουσα. Η κατασκευή μπορεί να γίνει είτε με χρήματα του ΕΣΠΑ είτε με χορηγίες. Τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης τα καλύπτει ο δήμος με ένα μικρό «εισιτήριο» που πληρώνει όποιος γυμνάζεται (π.χ. 1-2 ευρώ τη φορά). Για το προσωπικό, είτε γίνεται πρόσληψη γυμναστών μέσω προγραμμάτων, είτε αν δεν είναι δυνατό αυτό, μπορεί ένα γυμναστήριο να το «υιοθετήσει» μια ομάδα της πόλης με αντάλλαγμα την δωρεάν χρήση του.

 

Η υλοποίηση προγραμμάτων Ομαδικής Άθλησης προσφέρει σε κάθε πολίτη και σε κάθε παιδί τη δυνατότητα να αθληθεί και να αξιοποιήσει, ευεργετικά για την υγεία του τον ελεύθερο χρόνο του παρέα, με το φίλο του, με το γείτονά του. Ο στόχος μας είναι σε κάθε γειτονιά να υλοποιούνται στις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις ομαδικά αθλήματα & προγράμματα εκγύμνασης που απευθύνονται σε μεγάλους, σε παιδιά, αλλά και σε ειδικές ομάδες πολιτών.

 

Στα πλαίσια του βασικού στόχου μας να προσφέρουμε κίνητρα στα παιδιά και στους νέους για να ασχοληθούν και να αγαπήσουν τον αθλητισμό, ο Δήμος Αθηναίων θα υπογράψει Σύμφωνο Συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών. Στα πλαίσια της συμφωνίας θα προγραμματίζονται ειδικές επισκέψεις σε αθλητικές εγκαταστάσεις και σε χώρους με αθλητική παράδοση, με την παρουσία Ολυμπιονικών. Επίσης θα υλοποιούνται εκπαιδευτικά εργαστήρια σε ειδικές εγκαταστάσεις της Αθήνας, όπως π.χ. το Παναθηναϊκό Στάδιο. Με τις δράσεις αυτές τα παιδιά και οι νέοι θα έρχονται σε επαφή με προσωπικά τους είδωλα και προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ