Skip to main content

Αθήνα η πιο ασφαλής πρωτεύουσα του κόσμου

Η πρώτη απόφαση που θα λάβει το νέο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων θα είναι μια δέσμευση, ένας μεγάλος στόχος, ένα όραμα: να γίνει η Αθήνα η ασφαλέστερη πρωτεύουσα του κόσμου. Κάθε απόφαση, κάθε δράση, κάθε πολιτική που θα λαμβάνεται και θα εφαρμόζεται στο Δήμο καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας θα υπακούει υποχρεωτικά σ’ αυτή τη δέσμευση. Θα αποτελεί το γνώμονα με βάσει τον οποίο θα πολιτεύεται η νέα δημοτική αρχή. Αυτό θα είναι το κριτήριο που θα αξιολογηθούμε.

 

Θέλουμε την Αθήνα ασφαλή 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο. Θέλουμε την Αθήνα όπως ήταν το διάστημα των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 για πάντα. Θέλουμε να μπορεί ο Αθηναίος να χαρεί την πόλη του, να μπορεί να περπατήσει τις γειτονιές και το κέντρο της. Θέλουμε η γιαγιά να μπορεί να βγάλει το εγγονάκι της μια βόλτα στον Άγιο Παντελεήμονα, στην πλατεία Βικτωρίας, στην Κυψέλη στους Αμπελοκήπους ή στο Παγκράτι το ίδιο άνετα και χωρίς φόβο. Θέλουμε να μπορεί ένας ξένος επισκέπτης της Αθήνας να βιώσει τη μοναδική εμπειρία ότι βρίσκεται στον τόπο που γέννησε τη φιλοσοφία και να εκπληρώσει το όνειρο ζωής να βρεθεί στην Ακαδημία Πλάτωνος με τρόπο που αξίζει στο μεγαλείο του χώρου. Θέλουμε να μπορεί ένα ζευγάρι να περπατήσει στα μονοπάτια του Φιλοπάππου ή του Λυκαβηττού μακριά απ’ τη βοή της πόλης. Θέλουμε να μπορούν να γίνουν όλα αυτά οποιαδήποτε ώρα της μέρας ή της νύχτας.

 

Πώς όμως σχεδιάζουμε να πετύχουμε το μεγάλο μας στόχο, το όραμά μας να κάνουμε την Αθήνα την ασφαλέστερη πρωτεύουσα του κόσμου; Το πρόγραμμα μας περιλαμβάνει δράσεις και παρεμβάσεις που στηρίζονται σε δύο πυλώνες:

-αυτές που μπορεί να υλοποιηθούν απευθείας από τον Δήμο.

-αυτές οι οποίες υλοποιούνται σε συνεργασία με τα κεντρικά όργανα του Κράτους.

 

Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, είναι αναγκαία η συμπαράσταση των πολιτών. Όλοι μαζί, ιδίως απέναντι στην παραβατικότητα, οφείλουμε να δείξουμε μηδενική ανοχή, και αποφασιστικότητα για να τα καταφέρουμε.

 

Η αντεγκληματική πολιτική αποτελεί ευθύνη του κράτους και ασκείται από τους φορείς της δημόσιας εξουσίας.Ο Δήμος της Αθήνας καλείται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια και να δείξει και σε άλλες πόλεις της χώρας ότι η ασφάλεια και η κοινωνική ευρυθμία αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία. Ο Δήμαρχος της πόλης πρέπει να αποκτήσει ένα ρόλο ανάλογο με άμισθου μόνιμου Γενικού Γραμματέα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ώστε να συμμετέχει ουσιαστικά στη χάραξη της αντιεγκληματικής πολιτικής για την πρωτεύουσα της χώρας. Θα ζητήσουμε την θεσμική μόνιμη συμμετοχή του Δημάρχου στις διαδικασίες εκπόνησης στρατηγικής και δράσεων με στόχο την αποτελεσματικής αντιμετώπισης της εγκληματικότητας από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς επίσης και την έγκριση της πρότασής μας να συγκροτηθεί μία νέα Ειδική Ομάδα ένστολης, ένοπλης και με ειδική σήμανση, στα πρότυπα της ΔΙ.ΑΣ και των Ο.Π.Κ.Ε. για την αστυνόμευση της Αθήνας και του κέντρου της. Αρχικά, μέλη της ομάδας αυτής θα είναι οι πρώην Δημοτικοί Αστυνομικοί που θα εκπαιδευτούν κατάλληλα από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Με τον τρόπο αυτό, αυτοί τίθενται πάλι στην υπηρεσία του Αθηναίου πολίτη. Με αυτή τη νέα Ειδική Ομάδα στον κεντρικό ρόλο, προχωράμε στην υπογραφή πλαισίου συμφωνίας με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.), για τη βελτίωση της αστυνόμευσης στις περιοχές όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων, μέσα από τον κοινό σχεδιασμό και την οργάνωση μικτών περιπολιών στις συνοικίες και τα πάρκα της πόλης όλο το 24ωρο.

 

Στα πρότυπα παρόμοιων προγραμμάτων που λειτουργούν στο εξωτερικό για πολλές δεκαετίες θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα Ο «Δημοτικός Αστυνομικός της Γειτονιάς». Στη χώρα μας λειτούργησαν πιλοτικά και περιορισμένα. Στόχος μας είναι κάθε γειτονιά να έχει τον δικό της υπεύθυνο δημοτικό φύλακα-αστυνομικό. Κάθε δημοτικός αστυνομικός χρεώνεται συγκεκριμένους δρόμους, έρχεται σε επαφή με τους πολίτες, συνεργάζεται μαζί τους, ενημερώνεται όταν αυτοί απουσιάζουν από τα σπίτια τους για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. διακοπές). Ο δημοτικός αστυνομικός γίνεται μέλος της γειτονιάς που εποπτεύει, με στόχο την αντιμετώπιση κάθε υποψίας ανασφάλειας των δημοτών. Γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα και είναι σε θέση να τα αντιμετωπίσει σε βάθος. Για την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία του προγράμματος, είναι αναγκαία η γενναία ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας σε αριθμό ανδρών και γυναικών αλλά κα μέσων, ενώ απαραίτητη είναι η ουσιαστική συμμετοχή και των δημοτών, οι οποίοι αποτελούν βασικό συστατικό στοιχείο του, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα ο Δήμος δεν τους ενεργοποίησε.

 

Το παραεμπόριο αποτελεί σύγχρονη πληγή της Αθήνας, όχι μόνο ως εκδήλωση και εστία παραβατικότητας, αλλά και ως εμπόδιο για την υγιή οικονομική ανάπτυξη. Την υλοποίηση αυτής της δράσης θα έχει η Δημοτική Αστυνομία. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε την άμεση καταπολέμηση του προβλήματος, με τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια και «παραθυράκια». Άλλωστε, πολύ συχνά οι πιο απλές λύσεις είναι και οι πιο δραστικές. Τα προϊόντα του παραεμπορίου επιτόπου μαρκάρονται με σπρέι και στη συνέχεια καίγονται στην υψικάμινο.

 

Το σκοτάδι είναι σύμμαχος του εγκλήματος, ενώ αντιθέτως το φως είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του. Επιπλέον, ο κακός οδικός φωτισμός δημιουργεί συνθήκες αυξημένης επικινδυνότητας στο οδικό δίκτυο, ενώ ο σωστός οδικός φωτισμός κατέχει σημαντικό ρόλο στην ασφαλή οδήγηση. Η τεχνολογία σήμερα μας δίνει δυνατότητες να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα με μικρότερο κόστος. Με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, με μηδενικό κόστος, μέσω χορηγίας από ιδιωτικές εταιρείες ενεργειακής αναβάθμισης αντικαθιστούμε τους λαμπτήρες της πόλης με νέας τεχνολογίας, εξοικονόμησης ενέργειας τύπου LED.

Στόχος μας είναι όλη η πόλη να αποκτήσει επαρκή φωτισμό. με ενεργειακούς λαμπτήρες και να δώσουμε φως σε κάθε γωνιά της Αθήνας, σε όλους τους δρόμους, σε κάθε πάρκο και παιδική χαρά.

 

Η Αθήνα μοιάζει με ανοχύρωτη πόλη σε περιπτώσεις εκτάκτων καταστάσεων. Η Παράταξη μας, πρόκειται να εφαρμόσει ένα οργανωμένο σχέδιο, με πλήρη και επιστημονική καταγραφή των πιθανών προβλημάτων, με συγκεκριμένες ενέργειες αντιμετώπισης καταστάσεων ανάγκης και προσδιορισμένα μέσα ενεργοποίησης των πολιτών. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Πρόληψης και Διαχείρισης Κινδύνων που να κινητοποιεί τις υπηρεσίες του Δήμου για την αντιμετώπιση και την πρόληψη κρίσεων, την καταγραφή πιθανών προβλημάτων και ζημιών (π.χ. μέσω τακτικών ελέγχων στις δημοτικές υποδομές, ώστε να προλαμβάνονται πιθανοί κίνδυνοι στα κτήρια), να αποκαθίστανται άμεσα ζημιές (πχ. Πτώση δέντρου από ισχυρούς ανέμους) και την ενεργοποίηση των πολιτών, εκπαιδεύοντας Εθελοντές, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στο έργο της Δημοτικής Αρχής.

 

Το αίτημα για περισσότερη ασφάλεια έχει κεντρική θέση στις ανάγκες των Αθηναίων σήμερα. Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή, την απρόσκοπτη οικονομική ανάπτυξη, μα πάνω απ’ όλα την ενίσχυση της συλλογικής αυτοπεποίθησης της Αθήνας. Σήμερα ολόκληρες γειτονιές της πόλης μας κινούνται κυριολεκτικά στο σκοτάδι. Οι πολίτες κοιτάνε πίσω από τον ώμο τους όταν περπατάνε φοβισμένοι μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να μιλάμε για αναπλάσεις, μεγάλα έργα, ανάπτυξη, τουρισμό και πολιτισμό, όταν δεν έχει λυθεί το πιο βασικό μας θέμα, που είναι το να κυκλοφορούμε με ασφάλεια στους δρόμους και τις γειτονιές της Αθήνας; Πώς μπορούμε να νιώσουμε ελεύθεροι να δημιουργήσουμε και να χαρούμε τη ζωή στην πόλη, όταν δεν νιώθουμε ασφαλείς ή όταν κυριεύεται ο κόπος και η προσπάθειά μας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό του παραεμπορίου που οργιάζει στους δρόμους της Αθήνας;

 

Ασφαλώς και έχουμε μελετήσει ένα πλήρες πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί αναλυτικά το επόμενο διάστημα. Αλλά για μας ο πρωταρχικός στόχος, η κορυφαία δέσμευση, ο ακρογωνιαίος λίθος της προσπάθειας που θα κάνουμε είναι ένας: να κάνουμε την Αθήνα μας την πιο ασφαλή πρωτεύουσα του κόσμου! Και θα το πετύχουμε μαζί με του τους Αθηναίους.

 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ