Skip to main content

Αθήνα φιλική

Η πυκνή δόμηση, η υψηλή κυκλοφορία, η ρύπανση, η έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων και η συνολική υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος αποτελούν αναμφισβήτητα καίρια καθημερινά προβλήματα για την Τοπική Διοίκηση και πρωτίστως για τους πολίτες. Η ανάγκη για αναζωογόνηση του περιβάλλοντος των πόλεων είναι σήμερα πιο εμφανής από ποτέ.

Η επίλυση των προβλημάτων αυτών και η διαρκής επιδίωξη για συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών αποτελεί όραμα για ένα σύγχρονο Δήμο. Όραμα, που σε πολλές περιπτώσεις, περιορίζεται από τη δυσχερή οικονομική κατάσταση και την έλλειψη πόρων. Όραμα όμως, κάθε άλλο παρά ανέφικτο. Βασική προϋπόθεση αποτελούν η ύπαρξη ολοκληρωμένων προτάσεων, καθώς και η καλλιέργεια του εθελοντισμού και της συλλογικότητας.

Σήμερα, η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε μια τόσο σπουδαία πόλη και δεν μπορούμε να τη χαρούμε. Τώρα λοιπόν, είναι η ώρα να ξεκινήσουμε μια μεγάλη προσπάθεια για να έχουμε τη ζωή που θέλουμε. Να μας αρέσει που ζούμε εδώ. Σε μια καθαρή και λειτουργική πόλη, στην οποία μπορείς να ζήσεις και να κυκλοφορήσεις σαν άνθρωπος. Σε μια πόλη με αναβαθμισμένη αισθητική, με το πράσινό της, με τους πεζοδρόμους της, με ανάδειξη της ομορφιάς της. Σε μια πόλη ζωντανή 365 μέρες το χρόνο. Σε μια πόλη αντάξια της ιστορίας της, του γαλάζιου ουρανού της και της παγκόσμιας φήμης της.

 

Άμεση προτεραιότητα της Δημοτικής μας Αρχής είναι η υλοποίηση του προγράμματος 6+1 Λόφοι της Αθήνας (Λόφος Μουσών, Λόφος Νυμφών, Λυκαβηττός, Αρδηττός, Λόφος Στρέφη, Τουρκοβούνια

σε αναφορά με τον Λόφο της Ακρόπολης)

Ανεβαίνουμε και κατεβαίνουμε μαζί με το έδαφος απάνω εις τα κυρτώματα του, τους γήλοφους, τα όρη η βαθιά μέσα στις κοιλάδες. Χαιρόμαστε την επίπεδη έκταση της πεδιάδας, μετρούμε τη γη με τον κόπο του κορμιού μας.
Το έρημο τούτο μονοπάτι είναι απείρως ανώτερο από τις λεωφόρους των μεγαλουπόλεων. γιατί με την κάθε πτυχή του, με τις καμπές του, τις άπειρες εναλλαγές της προοπτικής του χώρου που παρουσιάζει, μας μαθαίνει τη θεία υπόσταση της ατομικότητας της υποταγμένης εις την αρμονία του όλου
(Δ. Πικιώνης, «Συναισθηματική Τοπογραφία» 1935, σελ. 73)

Οι λόφοι στην Αθήνα είναι σαν νησιά που ξεχωρίζουν στο επίπεδο του αστικού ιστού. Είναι οι πιο έντονες εκφράσεις της ανάγλυφης μορφής του εδάφους, πάνω στο οποίο ζει και εξελίσσεται η πόλη ως ένα σύστημα τριών διαστάσεων.

Οι λόφοι, άλλοτε ως κέντρα της ζωής της πόλης (π.χ. Ακρόπολη, Φιλοπάππου, Πνύκα) και άλλοτε ως εκτάσεις γης, στις οποίες η οικοδόμηση δυσκολεύτηκε να σκαρφαλώσει, αποτελούν αποτυπώματα ιστορίας και τοπόσημα – σημεία αναφοράς, φορείς συμβολισμών. Κάποιες περιπτώσεις (π.χ. Φιλοπάππου, Πνύκα) συνδυάζουν τις ιδιότητες ενός πάρκου και αυτές ενός αρχαιολογικού χώρου. 

Οι λόφοι αποτελούν μια τρισδιάστατη συνάντηση εδάφους-πόλης, σημειώνοντας τα όρια πέρα από τα οποία η οικοδόμηση αδυνατεί να ακολουθήσει την κλίση του εδάφους. Οι λόφοι δείχνουν τη σημασία της τοπογραφίας ως διαχρονικό ειδοποιό συστατικό της ταυτότητας της Αθήνας.

 

.…Επισκεπτόμενη μετά τον τραγικό χαμό του παιδιού μου τον χώρο στο Φιλοπάππου για να αποθέσω λίγα λουλούδια, έγινα μάρτυς εικόνων, που μόνο θλίψη, απογοήτευση, αλλά και οργή με γέμισαν. Επιπροσθέτως, αν και συνοδευόμουν από αρκετά συγγενικά μου πρόσωπα, ένιωθα ανά πάσα στιγμή επαπειλούμενη από κάθε μορφής εγκληματική ενέργεια, αν και ήταν μέρα μεσημέρι.

Οι πολιτισμένες χώρες, φροντίζουν, όταν υπάρχει τέτοια φυσική επικινδυνότητα, να περιστοιχίζουν τον χώρο με κιγκλιδώματα ασφαλείας, να τοποθετούν αντιολισθητικές πλάκες στα μονοπάτια, να κλειδώνουν όλες τις προσβάσεις μετά την δύση του ηλίου και κυρίως, να φωτίζουν επαρκώς τον χώρο, έργο το οποίο εσείς έχετε παραχωρήσει στο ρομαντικό φως της πανσελήνου!

(απόσπασμα επιστολής της κ. Λαμπρινής Μουστάκα προς : Tον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, Τους αρμόδιους Υπουργούς και Τον Δήμαρχο Αθηναίων 22.8.2018).

 

Σήμερα οι λόφοι της Αθήνας είναι εγκαταλελειμμένοι στην εγκληματικότητα, το σκοτάδι και τα σκουπίδια. Ο στόχος μας είναι στους πιο δημοφιλείς λόφους της πόλης να διαμορφώσουμε συνθήκες ασφαλούς και οργανωμένου περιβάλλοντος για περίπατο, αναψυχή και πολιτισμό, χώρους που θα αποτελούν πόλους έλξης τουριστών, κατοίκων από τα Πετράλωνα και το Κουκάκι, καθώς και από πιο μακρινές περιοχές της Αττικής. Οι πιο δημοφιλείς λόφοι στην κεντρικότερη Αθήνα είναι το σύμπλεγμα των λόφων Φιλοπάππου – Πνύκας – Νυμφών και οι λόφοι του Λυκαβηττού και του Στρέφη, εκτός από την Ακρόπολη και τον Άρειο Πάγο. Ο λόφος του Φιλοπάππου και η Πνύκα μπορούν να αποτελέσουν το πιο ζωντανό ‘πάρκο’ της κεντρικότερης Αθήνας, ενώ είναι τοπικής και υπερτοπικής εμβέλειας ταυτόχρονα.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα για τα ελληνικά δεδομένα κουλτούρα ανθρώπων που θα επιλέγουν να περάσουν όλη τη μέρα τους εκεί, κάνοντας πικνικ ή ακόμα και οργανώνοντας ολοήμερες αυτοσχέδιες γιορτές που τους πιο θερμούς μήνες του χρόνου διαρκούν και μέχρι τη νύχτα. Η δυνατότητα επίσκεψης των λόφων της Αθήνας χωρίς κάποιο αντίτιμο και χωρίς χρονικούς περιορισμούς θα συμβάλλει σημαντικά στη ζωντάνια του κάθε λόφου, επιτρέποντάς του να επηρεάζεται λιγότερο από την ανατολή και τη δύση του ηλίου.

Στα Τουρκοβούνια θα γίνει αξιοποίηση της περιοχής του Αττικού Άλσους. Σκοπός μας είναι η ανάδειξη της Περιοχής του Αττικού Άλσους ως χώρου Αθλητισμού, Αναψυχής και Περιπάτου για την Οικογένεια και τα Παιδιά. Επίσης στον χώρο του Αττικού Άλσους θα γίνεται η διεξαγωγή ετήσιου Φεστιβάλ των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Αθηναίων, τον μήνα Ιούνιο κάθε έτους, η διοργάνωση γιορτής μελιού και παραδοσιακών βοτάνων, τον μήνα Σεπτέμβριο κάθε έτους και ο Λόφος θα αναδειχθεί ως τοπόσημο Αλπινισμού και πεζοπορίας, σε σύνδεση με φορείς ιατρικού αντικειμένου

Ο κάθε λόφος της Αθήνας αποτελεί προνομιακό τμήμα του αναγλύφου της πόλης με μοναδική ιστορική φυσιογνωμία. Αν ο λόφος της Ακρόπολης και ο Παρθενώνας, αποτελούν το σημείο στο οποίο το ιστορικό ενδιαφέρον κορυφώνεται και η ιστορική ‘όραση’ συγκλίνει, τότε η επιθυμία συσχετισμού με την Ακρόπολη εκπληρώνεται ιδανικά μέσω των λόφων που την περιβάλλουν.

Για την υλοποίηση του σχεδίου θα πρέπει σε κάθε έναν από τους 6 μεγάλους λόφους της Αθήνας αλλά και συνδυαστικά όπου δύο ή περισσότεροι λόφοι λειτουργούν σαν σύμπλεγμα θα γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις:

 

 • Διαμόρφωση των τόπων εκείνων στον κάθε λόφο, που θα επιτρέπουν την οπτική προς τον ιερό Λόφο, σχεδιάζοντας, ‘σκηνοθετώντας’ το βλέμμα προς την Ακρόπολη.

 • Κατασκευή, σηματοδότηση και ηλεκτροφωτισμός της διαδρομής ή των διαδρομών που προετοιμάζουν την εμπειρία της ιστορικής και τοπιακής θέασης, οργανώνοντας τη διαδοχή των θεάσεων, με αφετηρία διαφορετικά σημεία της πόλης στις παρυφές των λόφων και κατάληξη τα σημεία τελικής επιλογής.

 • Διαμόρφωση τόπων στον κάθε λόφο, που θα επιτρέπουν την ιδανική υποδοχή της κοινωνικής καθημερινότητας.

 

Θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση σχεδιασμού για την δημιουργία ενός μεγάλου «βιοκλιματικού διαδρόμου», ο οποίος θα ενοποιεί διάσπαρτους εντός της πόλεως χώρους πρασίνου, πλατείες, χώρους ενδιαφέροντος κλπ, εντάσσοντας σε αυτόν και μελλοντικές αναπλάσεις. Ένας τέτοιος διάδρομος θα

μπορούσε να ξεκινάει από τα Τουρκοβούνια και ακολουθώντας την διαδρομή :

ΚΑΠΠΑΨ – Λαρίσης- Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ- Προσφυγικά- γήπεδο Παναθηναϊκου- πρόποδες Λυκαβητού- Κολωνάκι- Νοσοκομείο Ευαγγελισμός- σταθμός Ευαγγελισμός- Βυζαντινό Μουσείο- Βασιλέως Κωνσταντίνου- Παναθηναϊκό στάδιο- Εθνικός Κήπος- Ιλισσός- Διονυσίου Αεροπαγίτου και τους επόμενους

αρχαιολογικούς χώρους και πεζοδρόμους- Σταθμός Κεραμεικός- Ιερά Οδός έως τον Ελαιώνα.

Ο Βιοκλιματικός αυτός διάδρομος, που θα βελτιώσει τις σύνθήκες διαβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, θα αυξήσει τις αξίες των ακινήτων, θα αποτέλεσει προορισμό και διαδρομή ( ακόμα και αθλητική ή πολιτιστική, θα περιλαμβάνει διαφόρων τύπων παρεμβάσεις, όπως:

 

 • Πύκνωση φυτεύσεων

 • Δημιουργία χώρων πρασίνου

 • Κατέδαφιση κάποιων κατασκευών για ενοποιήσεις χώρων και αερισμό

 • Υπογειοποιήσεις

 • Πεζοδρομήσεις, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

 • Υπόγεια parking

 

Υλοποιούμε πρόγραμμα υιοθεσίας δέντρων. Οι φυτεύσεις γίνονται στους κοινόχρηστους χώρους και σε επιλεγμένους χώρους πρασίνου των κήπων της Αθήνας, σε καθορισμένα σημεία είτε για ενίσχυση του πρασίνου είτε για αντικατάσταση άλλων κατεστραμμένων δέντρων. Κάθε δέντρο (ή ομάδα δέντρων) μπορεί να «υιοθετείται» από έναν πολίτη, φορέα, οργανισμό ή ομάδα ανθρώπων. Μπορεί να είναι αφιερωμένο σε φίλους, συγγενείς, στη μνήμη κάποιου που «έφυγε» ή ακόμη σε ένα παιδί για να το βλέπει να μεγαλώνουν μαζί, με στόχο να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερο «δέσιμο» ανάμεσά τους. Μέσω αυτού το προγράμματος γίνεται επιτέλους κατανοητό ότι η πόλη όπως και οι πράσινοι χώροι ανήκουν σε όλους και έτσι πρέπει να φροντίζουμε για τη διατήρησή τους.

 

«Η Αθήνα, δυστυχώς, παρουσιάζει σήμερα μια αποκρουστική εμφάνιση σε επίπεδο αισθητικής των κτηρίων της. Παντού και ιδίως σε όλες τις ταράτσες βλέπουμε παρατημένα αντικείμενα, θερμοσίφωνες και κεραίες. Ταυτόχρονα, η απουσία πρασίνου είναι περισσότερο από εμφανής. Έχουμε προετοιμάσει ειδικό πρόγραμμα επιδοτούμενου από το Πράσινο Ταμείο προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου μπορεί να φυτευτούν όλες οι ταράτσες και οι ακάλυπτοι χώροι με φυτά χαμηλής απαίτησης ύδρευσης. Αρχικά, μπορεί να γίνει πιλοτική εφαρμογή σε δημόσια κτήρια. Ένα όραμα του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση, που μπορεί και πρέπει να γίνει πραγματικότητα.

Παράλληλα, στόχος μας είναι η Αθήνα να απαλλαγεί από το αποκρουστικό θέαμα των εκατοντάδων χιλιάδων κεραιών στις ταράτσες των πολυκατοικιών. Για αυτό το σκοπό θα προχωρήσουμε σε εκπόνηση σχεδίου για το δραστικό περιορισμό τους. Οι επιλογές, που με βάση τους ειδικούς, υπάρχουν για την υλοποίηση του σχεδίου είναι είτε μέσω ενσύρματης λήψης, με χρήση μισθωμένων γραμμών από πάροχο δικτύου ίντερνετ, είτε με εναέρια λήψη, με χρήση ψηφιακού αναμεταδότη (gap filter).

 

Η νέα δημοτική Αρχή οφείλει να θέσει ως πρωταρχικό στόχο τη διεκδίκηση του Πεδίου του Άρεως από την Περιφέρεια Αττικής με σκοπό τη δημιουργία ενός πραγματικού αστικού πάρκου. Στο πάρκο θα μπορούσαν να διοργανώνονται περιοδικές εκθέσεις, ειδικές εκδηλώσεις αγωγής του πολίτη π.χ. πάνω σε ζητήματα καθαριότητας αστικού χώρου, αδέσποτων ζώων κ.λπ., υπαίθριες εκθέσεις, εικαστικές δράσεις κ.α. Οι δράσεις αυτές θα μπορούσαν να δώσουν ξανά ζωή στο πάρκο και να αποτελέσουν επιπλέον λόγους επίσκεψής του από τους Αθηναίους. Η πολιτική αυτή θα συμπεριλαμβάνει τέλος, περισσότερο και καλύτερο φωτισμό, αισθητική αποκατάσταση των προτομών που υπάρχουν στο πάρκο, καθώς και απομάκρυνση όλων των παράνομων χρήσεων και οικοδομημάτων που βρίσκονται εντός αυτού.

 

Η Αθήνα είναι μια πόλη με τεράστια ιστορία και με σπάνια ομορφιά. Κτήρια, πλατείες, κοινόχρηστοι χώροι και άλλες γωνιές της πόλης, έχουν ιδιαίτερη φόρτιση, αλλά πολλές φορές παρουσιάζουν σημάδια υποβάθμισης ή ίσως και εγκατάλειψης. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί κανείς να μιλήσει για «διαμάντια χαμένα μέσα στη λάσπη», για έναν θησαυρό που έχουμε στα χέρια μας και δεν τον χρησιμοποιούμε. Ξεκινάμε μια προσπάθεια να εντοπίσουμε αυτούς τους χώρους και να τους αναδείξουμε. Αλλού μπορεί να είναι ανάπλαση του χώρου, αλλού εργασίες στη γύρω περιοχή, αλλού αναβάθμιση των δυνατοτήτων πρόσβασης, αλλού απλώς η καλύτερη προβολή του. Στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε καθεμία από αυτές τις περιπτώσεις για να αναβαθμίσουμε την καθημερινότητά μας, να προσελκύσουμε τουρίστες, αλλά και για να νιώσουμε ξανά υπερήφανοι για την πόλη μας. Πρώτο βήμα είναι να εντοπίσουμε σε όλη την πόλη τα πιο σημαντικά τοπόσημα, τα οποία σήμερα είναι παραμελημένα και στη συνέχεια να τα αναδείξουμε ώστε να γίνουν πόλος έλξης για κατοίκους και επισκέπτες.

 

Οι είσοδοι της πόλης υποδηλώνουν τον χαρακτήρα της. Είναι σημαντικοί χώροι και ενώ θα έπρεπε να είναι τοπόσημα, συνήθως στη σημερινή Αθήνα είναι χώροι εγκαταλελειμμένοι και περιθωριακοί. Το πρόγραμμά μας δίνει έμφαση στην αναβάθμιση των χώρων εισόδου της Αθήνας, διενεργώντας αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, ώστε να εξασφαλισθούν οι μελέτες με τις οποίες θα είναι ευκολότερη η πρόσβαση σε κονδύλια της Ε.Ε.

 

Ο Εθνικός Κήπος έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος και μνημείο και είναι ένας από τους ελάχιστους πράσινους πνεύμονες του κέντρου της πόλης. Στο χώρο που έχουμε συνδυάσει με την ήρεμη βόλτα μας. Στο πιο ιστορικό πάρκο της πόλης, με διαδρομή από τον 19ο αιώνα, ο Δήμος έχει υποχρέωση να λύσει τα προβλήματά του. Στόχος μας είναι ο Κήπος να διατηρήσει οπωσδήποτε τον χαρακτήρα του. Κάθε ξένη δραστηριότητα πρέπει να αποκλειστεί. Ιδίως αν απαιτεί μεταφορές ογκωδών αντικειμένων, εκσκαφές, εγκαταστάσεις και βαριές εργασίες, που όχι μόνο είναι αντίθετες με τη φυσιογνωμία του Κήπου, αλλά και τον θέτουν σε κίνδυνο. Είναι ώρα επιτέλους να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματά του. Ό,τι έχει γεράσει, υποφέρει από αύξηση του θορύβου, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές στη χλωρίδα και τη δομή του, χρειάζεται αποκατάσταση με βάση τις διεθνείς επιστημονικές πρακτικές. Κάθε παρέμβαση στον Κήπο θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις γνώμες των ειδικών. Να έχει προηγηθεί συνολική μελέτη. Να μην παραβλέπει ότι ο Κήπος δεν αντέχει έντονες χρήσεις. Να αντιμετωπίζει τον Εθνικό Κήπο ως έναν ενιαίο ζωντανό οργανισμό που αξίζει το σεβασμό μας. Η βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα είναι καλοδεχούμενη. Αρκεί να είναι καλοπροαίρετη και οι ιθύνοντες να έχουν εξασφαλίσει το υγιές πλαίσιο εντός του οποίου θα αναπτυχθεί.

 

Η Αθήνα είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που δεν διαθέτει τεχνολογικό πάρκο που θα βοηθούσε στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας καθώς και στην εγκατάσταση επιχειρήσεων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με έμφαση την καινοτομία. Ο δημοτικός μας συνδυασμός θα ανοίξει τον διάλογο για την δημιουργία του σε περιοχή του Δήμου με εύκολη πρόσβαση, κοντά στο κέντρο και με κτήρια και κενές εκτάσεις που χρίζουν αξιοποίησης. Ενδεικτικά, η περιοχή που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς τον σκοπό αυτό, θα μπορούσε να είναι η περιοχή του Βοτανικού.

 

Τα νεοκλασικά κτήρια στην πόλη των Αθηνών αποτελούν μνημεία απαράμιλλης αισθητικής και δεν πρέπει να αφήνονται στην εγκατάλειψη και την παρακμή, όπως συμβαίνει σήμερα. Η συντήρηση των προσόψεών τους αποτελεί υποχρέωση. Όπου αποδεδειγμένα ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να ανταποκριθεί, ο Δήμος, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Υπουργεία, προσπαθεί να εξασφαλίσει τις αναγκαίες επιδοτήσεις προς τους ιδιοκτήτες, προκειμένου να επιτυγχάνεται η συντήρηση των προσόψεών τους και να αναδεικνύεται η μοναδικότητά τους. Στο σοβαρό πρόβλημα των άσκοπων συνθημάτων στους τοίχους, γνωστή πρακτική ως tagging, είμαστε κάθετα αντίθετοι και προτείνουμε την οριοθέτηση, εντός του δήμου της Αθήνας, ειδικού χώρου που να μπορούν όσοι το επιθυμούν να εκφραστούν ελεύθερα. Επίσης προτείνουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αισθητικής αποκατάστασης των προσόψεων των κτηρίων που θα ξεκινά από το κέντρο και θα ανοίγεται προς τις γειτονιές. Θα αναζητήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία για τον σκοπό αυτό καθώς και ιδιώτες χορηγούς που θα ήθελαν να συνδέσουν το όνομά τους με την αισθητική αποκατάσταση μιας ολόκληρης περιοχής του κέντρου της Αθήνας.

Σε συνέχεια, όχι πλέον με «υποχρεωτικό» χαρακτήρα, αλλά με έμφαση στην καλή συντήρηση των προσόψεων και συνολικά των υποδομών όλων των παλαιότερων κτηρίων που έχουν όλο και μεγαλύτερες ανάγκες. Στόχος μας είναι να δοθούν κίνητρα, μέτρα και άλλες διευκολύνσεις για την καλή συντήρηση των παλαιών κτηρίων. Ο Δήμος μπορεί να προετοιμάσει συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, αξιοποιώντας και κοινοτικά κονδύλια. Στο σημείο αυτό, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην αναγκαιότητα επιτάχυνσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών, προκειμένου ιστορικά κτήρια συνδεδεμένα με τη φυσιογνωμία και τον πολιτισμό της ίδιας της πόλης, να πάψουν να είναι ερημωμένα, κατεστραμμένα, βανδαλισμένα και να επιστρέψουν στην καθημερινότητα των πολιτών. Ενδεικτικά αναφέρονται ο κινηματογράφος Αττικόν στην Οδό Σταδίου, ο οποίος εδώ και πάνω από δυο χρόνια παραμένει κατεστραμμένος καθώς έχει μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Ο Δήμος της Αθήνας οφείλει να πάρει την τύχη αυτών και άλλων παρόμοιων κτηρίων στα χέρια του, να αναζητήσει χορηγίες, και να κινητοποιήσει όλες τις υπηρεσίες του, προκειμένου να ενταχθούν και πάλι στην καθημερινότητα των πολιτών. Είναι το ελάχιστο χρέος απέναντι στην ιστορία και τον συμβολισμό αυτών των κτηρίων.

 

Η ένταξη της τέχνης στον δημόσιο χώρο με την υλοποίηση ζωγραφικών παρεμβάσεων-τοιχογραφιών στις τυφλές όψεις των ακαλύπτων μεσότοιχων, που μπορεί να υλοποιηθεί σαν κοινή δράση του Δήμου με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την ΑΣΚΤ, μπορεί να δώσει ερέθισμα στον πολίτη για να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με την πόλη, την γειτονιά του, το κτήριο του. Στα πρώτα έργα εντάσσεται το κτήριο του Ξενοδοχείου Vienna επί της Πειραιώς 20 & Μενάνδρου, με εμβληματικό εικαστικό θέμα. Πρόκειται για μια ενέργεια με την οποία αναβαθμίζονται και αισθητικά ιδίως οι εξαιρετικά υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπου προβλέπεται η επισκευή και ο εκσυγχρονισμός δημόσιων και άλλων κτιρίων για διάφορες χρήσεις, όπως κοινωνικής κατοικίας, γραφείων κ.ά., ενώ ταυτόχρονα δίδεται χώρος για έκφραση στους καλλιτέχνες του graffiti.

 

Ένας μεγάλος στόχος μας είναι να γίνουν όλα τα δημοτικά κτήρια «πράσινα κτήρια», να λειτουργήσουν ως πρότυπα σε αυτόν τον τομέα. Αποκτούν ενεργειακή ταυτότητα και συντάσσεται μελέτη για να μετατραπούν σε κτήρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Όπου γίνουν περαιτέρω εργασίες να χρησιμοποιούνται φιλικά προς το περιβάλλον δομικά υλικά και να ακολουθούνται βιώσιμες τεχνικές διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων. Ασφαλώς, όλα αυτά να γίνονται με τους προβλεπόμενους περιορισμούς (π.χ. αν ένα κτίριο είναι διατηρητέο).

 

Η οικονομική ανάπτυξη και η ποιότητα ζωής δεν είναι αντιφατικοί στόχοι, αλλά μπορούν να ενσωματωθούν σε μια ρεαλιστική πολιτική για τον αστικό χώρο, σε ένα υγιές αστικό περιβάλλον, φιλικό σε κατοίκους, εργαζόμενους και επισκέπτες. Τα έργα και οι παρεμβάσεις, μας δίνουν προτεραιότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσα από τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

 

Δέσμευσή μας είναι να γίνουν δύο κατ’ ελάχιστον πεζοδρομήσεις ανά Δημοτικό Διαμέρισμα, μετά από διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους. Η απόφαση ανά περίπτωση λαμβάνεται από κοινού και στη συνέχεια ο Δήμος δεσμεύεται δημοσίως για το χρονοδιάγραμμα. Επίσης, σχεδιάζεται η δημιουργία «πεζοδρόμων του σαββατοκύριακου», ιδίως σε περιοχές όπως Μοναστηράκι, Ψυρρή κ.λπ., στο πρότυπο άλλων μεγάλων τουριστικών περιοχών.

 

Στην πόλη μας υπάρχουν πλέον χιλιάδες καθημερινοί και συνειδητοί ποδηλάτες. Στρατηγική μας επιλογή είναι να τους υποστηρίξουμε, δημιουργώντας ένα σύγχρονο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, στο βαθμό που το επιτρέπει η μορφολογία της πόλης, γιατί αυτό είναι προς όφελος όχι μόνο των ίδιων, αλλά και του κοινωνικού συνόλου. Ο πρώτος μεγάλος ποδηλατόδρομος για τον οποίον έχουμε δεσμευτεί, θα συνδέει το Γκάζι με την Ακαδημία Πλάτωνος, μέσω των οδών Σαλαμίνος και Μοναστηρίου. Επιπλέον, η περιοχή του 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος ενδείκνυται λόγω της γεωμορφολογίας της για τη χρήση ποδηλάτου. Συγκεκριμένα, μπορεί να χαραχθεί ένας ποδηλατοδρόμος που να συνδέει το κέντρο του 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος με κομβικά σημεία αναφοράς, π.χ. με το Σταθμό του ΗΣΑΠ, με άλλη κεντρική πλατεία της πόλης, να συνδέει το 5ο ΔΔ με το 6ο ΔΔ ή ακόμη και με το κέντρο της Αθήνας π.χ. Πεδίον του Άρεως. Ο ποδηλατοδρόμος μπορεί να γίνει επί της Πατησίων από την Πλατεία Αγίας Λαύρας μέχρι την Πλατεία Κολιάτσου. Αυτή είναι η πρώτη φάση ανάπτυξης ποδηλατοδρόμου στο 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα. Η δεύτερη φάση ανάπτυξης μπορεί να είναι η συνέχιση του ποδηλατοδρόμου αυτού επί της Πατησίων μέχρι την Πλατεία Αιγύπτου -δηλαδή στην περιοχή του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος, μετά στην περιοχή του 1ου Δημοτικού Διαμερίσματος και μέσω της Πλατείας Αιγύπτου να καταλήγει στο Πεδίον του Άρεως.

Επίσης, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για πεζοδρόμηση των Οδών Κολοκοτρώνη και Καραγιώργη Σερβίας, μπορεί να σχεδιαστεί και κυκλική ποδηλατική διαδρομή, που θα αναπτύσσεται κατά μήκος του πεζοδρόμου και θα ενώνει την Οδό Αθηνάς με την Πλατεία Συντάγματος.

 

Ο τρόπος που μια κοινωνία αντιμετωπίζει τα ζώα, σε μεγάλο βαθμό αποτελεί και δείκτη του πολιτισμού της. Αυτό είναι άλλο ένα αντικείμενο στο οποίο ο Δήμος μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο, τόσο για τα αδέσποτα ζώα, όσο και για τα κατοικίδιά μας. Έχουμε σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μέτρων για την προστασία των αδέσποτων ζώων και συνακόλουθα την προάσπιση της δημόσιας υγείας, αλλά και την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων των φιλοζωϊκών οργανώσεων.

Τέτοια μέτρα μπορούν να είναι:

 

 • Ευαισθητοποίηση/ενημέρωση των Δημοτών με αφίσες, διαφημιστικά spots, ημερίδες όσον αφορά στη σωστή συμπεριφορά απέναντι στα ζώα, στους νόμους που έχουν γίνει πολύ αυστηροί όσον αφορά στις κακοποιήσεις, στο γεγονός ότι δεν απαγορεύεται η σίτιση των αδέσποτων ζώων κ.λπ.

 • Δημιουργία γραμμής καταγγελιών για κακοποιήσεις ζώων, αλλά και για παράπονα σχετικά με το αρμόδιο τμήμα του Δήμου.

 • Εκπαίδευση των ατόμων που επανδρώνουν το Τμήμα Αστικής Πανίδας όσον αφορά στις περισυλλογές/μεταφορές αδέσποτων ή τραυματισμένων ζώων. (Έχουν προσφερθεί εκπαιδευτές να αναλάβουν την εκπαίδευση δωρεάν, χωρίς να έχουν βρει ανταπόκριση από τον Δήμο). Το συγκεκριμένο τμήμα πρέπει να επανδρώνεται από ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένα, φιλόζωα άτομα –και όχι, φυσικά να λειτουργεί ως δυσμενή μετάθεση, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

 • Πλήρης επαναλειτουργία του καταφυγίου που δώρισε η κα. Ελένη Wynne στον Δήμο Αθηναίων, το οποίο μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για όλους τους υπόλοιπους Δήμους. Λειτουργία κλινικής μέσα στον χώρο (υπάρχουν οι κατάλληλες κτηριακές εγκαταστάσεις οι οποίες είναι τελείως αναξιοποίητες).

 • Πλήρης καταγραφή των αδέσποτων του Δήμου ανά γειτονιά, μαζί με τα πλήρη στοιχεία των φιλόζωων που τα περιποιούνται και επίβλεψη από 5μελή επιτροπή. Ο Δήμαρχος πρέπει να έχει γνώση των ατόμων που αποτελούν την 5μελή επιτροπή (2 εκπρόσωποι φιλοζωϊκών οργανώσεων, 1 κτηνίατρος, 1 εκπαιδευτής και 1 εκπρόσωπος του Δήμου).

 • Σπιτάκια και ποτίστρες για τα αδέσποτα τα οποία καλό είναι να τοποθετηθούν κοντά σε σημεία που υπάρχουν καταστήματα φιλικά προς τα ζώα, ώστε να μπορούν οι φιλόζωοι καταστηματάρχες να τα προσέχουν και να διατηρούν τις ποτίστρες γεμάτες με νερό, πάντα σε συνεργασία με το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου.

 • Ταΐστρες αδέσποτων, οι οποίες λειτουργούν ανταποδοτικά (π.χ. πετώντας ένα πλαστικό μπουκαλάκι νερού πέφτει ξηρά τροφή ανάλογη της αξίας του μπουκαλιού).

 • Άμεση επαναλειτουργία του προγράμματος στείρωσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των αδέσποτων του Δήμου.

 • Δημιουργία ξεχωριστής ενότητας στο site του Δήμου που να αφορά τα ζώα (σκύλους & γάτες), είτε αυτά που βρίσκονται στο καταφύγιο είτε τα επανατοποθετημένα αδέσποτα, με φωτογραφίες και ιστορικό ώστε να διευκολύνεται και να προωθείται η υιοθεσία/φιλοξενία τους. Μέσα στο site μπορούν να υπάρχουν φόρμες για ενδιαφερόμενους κηδεμόνες, φόρμες για δημότες που ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν κάποιο ζωάκι μέχρι να βρει σπίτι και φόρμες για εθελοντές γενικής βοήθειας (εθελοντική βοήθεια στο καταφύγιο, τάϊσμα αδέσποτων, κ.λπ.).

 

Παράλληλα όμως πρέπει να εφαρμόζονται απλοί, λογικοί κανόνες που κάνουν πιο εύκολη και πιο όμορφη τη συμβίωση στην πόλη μας με τα κατοικίδια ζώα. Τέτοιοι κανόνες μπορεί να είναι:

 

 • Να επαναχρησιμοποιηθούν τα σημεία με σακουλάκια για τα περιττώματα των σκύλων ή να μπορούν οι δημότες να προμηθεύονται δωρεάν ανάλογα σακουλάκια από συγκεκριμένα σημεία του Δήμου (π.χ. ΚΕΠ), ώστε να μη γίνεται κατάχρηση όπως παλιότερα.

 • Επιβολή των προστίμων που έχουν οριστεί από το νόμο σε όσους δεν περισυλλέγουν τα περιττώματα των σκύλων τους, δεν τα έχουν τσιπαρισμένα και κυρίως σε όσους εγκαταλείπουν τα ζωάκια τους.

 • Δημιουργία μικρών πάρκων για σκύλους σε όλα τα Διαμερίσματα του Δήμου. Θα μπορούσαν οι κάτοικοι να προτείνουν σημεία ανά Δημοτικό Διαμέρισμα τα οποία είναι κατάλληλα για αυτή τη χρήση. Οι απαιτήσεις για τη δημιουργία τέτοιων πάρκων είναι μηδαμινές, με το βασικό προαπαιτούμενο να είναι η υψηλή περίφραξη και χαλίκι ή χώμα για το δάπεδο.

 • Δημιουργία μικρών περιφραγμένων σημείων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τουαλέτες για τους σκύλους, με άμμο, η οποία θα καθαρίζεται καθημερινά από τους υπαλλήλους του Δήμου.

 

Στόχος μας είναι η δημιουργία Κοινωνικού Κτηνιατρείου, το οποίο εκτός από στειρώσεις και λοιπές κτηνιατρικές εξετάσεις, θα προβαίνει σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης, καθώς και διανομής τροφής σε σκύλους που κρατούν συντροφιά σε αστέγους. Ταυτόχρονα, θα συνεργάζεται με φιλοζωϊκές οργανώσεις, θα τους δίνει τη δυνατότητα στέγασης και θα βοηθάει στο έργο τους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ